Un cop visitat el Cañón del Colca, preparo la motxilla per cinc dies d’aventura èpica per anar des de Cabanaconde al Cañón del Colca a Andagua, al Valle de los Volcanes!
Podeu veure la ruta seguida en aquest mapa que vaig comprar a Arequipa, amb els camins marcats en vermell.
Fitxa tècnica
- Track: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/cabanaconde-a-andagua-71113808 ( alçades i distàncies incorrectes, dades correctes a la descripció més avall)
- Distància i desnivell correctes: 69 km (+4130m, -3460m)
- Durada: 4-5 dies
- Dificultat i info: mitja, cap zona tècnica. Ruta en alçada. Possibilitat de comprar coses a Choco, a Chachas i Andagua. Allotjaments a Chachas i Andagua.
- Material: Tenda, fogonet, sac de dormir.
- Fotos de la sortida: àlbum hike de Cabanaconde a Andagua
Dia 1: de Cabanaconde a Choco (24 km, +570m, -1400m)
Pisco bevent aigua |
Pujo uns quilòmetres fins que em trobo els obrers, que em diuen que estan treballant amb explosius. Em diuen que parli amb l'”ingeniero Miguel”.
Un cop he passat i continuo pel camí que aviat serà una carretera, vaig pensant admirat del treball que fan aquests homes, en mig dels Andes, lluny de casa i treballant en llocs realment difícils.
Nens a Choco jugant amb el meu camel bag i l’Aquilina que fa servir la “pushka”, eina inca per fer fil |
Dia 2: de Choco a Miña (10 km, +1150m)
El segon dia m’aixeco d’hora i ressegueixo la vall del riu Chalza, un riuet d’aigües glacials que ha format una gorja ben increïble, amb parets verticals de centenars de metres.
Al cap de 4 hores de marxa arribo al poblet de Miña, totalment aïllat a dalt la vall. Normalment van a buscar queviures a 10 hores de camí en mula, cap a Soro, cosa que potser canviarà un cop la carretera arribi a Choco.
M’instal·lo al costat del canal, faig el dinar i el meu petit indret es converteix en un estudi fotogràfic per retratar els vilatans de Miña que van a treballar les seves “chacras” o trossos de terra.
Flora i Mateo, amb una “chaquitaklla” o sembradora inca de peu |
Sabina i la seva falç, anant cap a la Chacra |
Al cap d’unes hores continuo la caminada fins a arribar als 4.000 metres, lloc on passa el canal d’irrigació més alt de Miña.
Aprofito per acampar aquí i gaudir de les vistes increïbles a la llunyania del glaciar Ampato, 6288 m, que significa “gripau” en aymara i on van trobar el 1995 una mòmia d’una noia sacrificada pels inques, que van batejar amb el nom de “Juanita”. Al costat de l’Ampato hi ha la muntanya “Hualca Hualca” i el volcà Sibancaya, fumejant.
Hualca hualca, Sabancaya i Ampato |
Dia 3: de Miña a Chachas (20,7 km, +1810m, -2060m)
M’aixeco encara de nit i la lluna i les estrelles il·luminen el cel i les muntanyes llunyanes.
Començo a caminar quan clareja i arribo als 4.600 metres per baixar fins a l’abandonat campament Miñauyo.
D´aquí continuo pujant per la vall i durant aquest dia no veig a ningú. Quatre còndors volen ben a prop meu revisant què soc. Unes vaques beuen aigua del llac i al voltant meu hi ha muntanyes d’uns fantàstics colors vermellosos, grocs i verds de minerals que s’han extret des de temps remots. És un moment realment màgic!
Vaig fent parades de tant en tant per recuperar-me de caminar a aquesta alçada i finalment arribo als 5000 metres, bastant cansat! Al cap d’una estoneta arribo al Pas Cerati (5.200m), accés al Valle de los Volcanes des d’on es veu el “Nevado Coropuna” a la llunyania. Magnífic!
Dia 4: Chachas (dia de descans)
Baixo mitja hora creuant diverses “chackras” i finalment arribo a Chachas. Veig un pati amb bastant de moviment i em trobo tot d’homes treballant preparant un munt de menjar per celebrar el dia del miner, dia 5 de Desembre! Em conviden a esmorzar i em diuen que hi ha festes al poble: futbol, “pelea de gallos” i “baile”. Aprofitant la situació, decideixo fer un dia de descans.
Només arribar a l’habitació veig aquest cartell i al·lucino: “Chachas, la perla de Castilla!”
Resulta que sense saber-ho, he arribat a Castilla! Aquí fan peleas de gallos i corridas de toros (sense matar el toro). Són més castellans aquí que a Espanya!
Pesada de galls abans de la “pelea” |
Dia 5: De Chachas a Andagua (14.3 km, +600m)
Surto d’hora al matí per evitar la calor i uns camperols em conviden a un got de “chicha”, la cervesa andina feta de blat de moro fermentat, que tenen dins d’un bidó de benzina de 12 litres. Aquesta és realment bona! Sempre abans de beure s’ha de llençar una miqueta de chicha a terra per a la Pachamama.
Una mica de relax a Mollendo
Deixa un comentari