Hòstia, quina por! A part del risc d’allau, haver de fer servir grampons i piolet i del mar de boira amenaçador que s’estenia 200 metres a sota meu, pujar un volcà actiu et fa sentir petit i insignificant enmig de la immensitat de la natura. Et fa sentir la por més primitiva de l’ésser humà!
Nova Zelanda és un lloc de gran intensitat volcànica, ja que forma part de l’anell de foc del pacífic (Pacific Ring of Fire). Constantment van obtenint dades de petits terratrèmols i activitat volcànica. Per exemple, el cràter del Ruapehu és monotoritzat constantment.
Si la temperatura del llac baixa de forma sostinguda, pot ser degut a un bloqueig en la xemeneia principal. Això pot causar una acumulació de lava que pot crear una gran explosió a l’entrar en contacte amb l’aigua freda del llac o la neu del pic, com podeu veure en aquest vídeo:
La volta al volcà Ruapehu
El volcà Ruapehu, de 2797 metres, va erupcionar per última vegada el 2007 i ha tingut més de 60 episodis d’activitat en els últims 60 anys! Normalment ho fa cada 50 anys, aproximadament.
Donant la volta a la muntanya, un trekking molt bonic de 5 dies, creues la vall del riu Whangaehu on et trobes aquest senyal:
I al cap d’uns quants metres aquest altre:
Mentalment saps que és improbable que justament quan tu passis per aquesta zona el volcà entri en erupció, però una sensació et fa pensar: i si entrés en erupció ARA?
I les orelles s’esmolen per poder detectar la més mínima remor que indiqui una erupció. Els “lahars” són riuades de fang amb neu i gel fosos del llac que hi ha a dalt del cràter, que baixen a més de 50 km/h en forma d’allau quan el volcà entra en erupció.
La vall és tan esgarrifosa com espectacular: una intensa olor a sofre t’acompanya tota l’estona, i un riu d’aigües tèrboles baixa per la vall esculpida pels “lahars”.
Un gran alleujament t’envaeix quan creues la “hazard zone” i arribes a aquest altre senyal! Ufffffffff!!!! Salvat!
Hi ha refugis del DOC al voltant de la muntanya, molt còmodes i amb matalassos! Jo ho vaig fer al novembre i no em vaig trobar ningú! Aquí unes quantes fotos d’aquesta ruta circular:
Podeu veure més fotos de la volta al Ruapehu aquí: https://photos.app.goo.gl/jjUnD454e4q1aj2BA
Més info d’aquest hike aquí: https://www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/places-to-go/central-north-island/places/tongariro-national-park/things-to-do/tracks/round-the-mountain-track/
Les hot pools
Les millors per mi són les que no s’han de pagar i estan enmig de la natura, com les de Huka Falls a Taupo, on un rierol d’aigua calenta baixa fins a l’immens riu Waikato, de 100 metres d’ample, i pots anar canviant d’una aigua a l’altra!
Les del rierol d’aigua calenta a “Kerosene Creek” a prop de Rotorua també están bé, o les de la “Hot Water Beach”, que sembla un escenari del llibre “Troba a en Wally”.
Una gentada cavant amb pales, paelles i altres objectes per fer-se una piscineta d’aigua calenta 2 hores abans o després de la marea baixa, combinant l’aigua calenta que surt de sota terra amb aigua freda del mar per trobar la millor temperatura!
I de sobte una onada agosarada destrossa la piscineta i el banyista relaxat fot un bot i un crit al notar l’aigua freda! Quasi que aquí és més divertit mirar la gent que fer-se una piscineta!
I la top de les “hot pools”, “Ngawha” Hot Springs a prop de Kaikohe, on per 4 $ et pots remullar en més de 10 piscines entre 26 i 51 °C.
Yep Yep Yep
Deixa un comentari