Islàndia és un dels llocs amb més activitat volcànica del món, té uns 130 volcans, 30 d’ells actius. De mitjana hi ha una erupció volcànica cada 3 anys!

Aquesta gran activitat volcànica té diverses raons: d’una banda, Islàndia es troba entre dues plaques tectòniques, la placa nord-americana i l’eurasiàtica, que se separen uns 2,5 cm per any, o 25 km en 1 milió d’anys! Una gran quantitat de lava s’emet en aquest punt i fan d’Islàndia una terra emergida de la dorsal meso atlàntica.

D’altra banda, es situa a sobre d’un “hotspot” o punt calent, un lloc amb magma a una fondària més propera a la superfície que la resta de la superfície terrestre, cosa que afavoreix l’activitat volcànica. Aquest “hotspot” es troba exactament a sota de la glacera més gran d’Europa, Vatnajökull, que és una mica més gran que la província de Barcelona amb 7900 km².

Plates Iceland

Islàndia, una terra emergida de la dorsal meso atlàntica

Islàndia és una illa força jove en l’àmbit geològic, té uns 16 milions d’anys. Els materials més antics es poden trobar al nord-oest i al sud-est, i els més nous al llarg del lloc on se separen les plaques tectòniques.

Aquesta línia inclou 30 volcans actius en diverses zones volcàniques que tenen una certa regularitat en les seves erupcions. Els volcans estan monitorats per equips d’experts i normalment van precedits per milers de terratrèmols en una zona concreta. De totes maneres, cada dia hi ha desenes de terratrèmols a l’illa, que es poden consultar a la pàgina de terratrèmols a vedur.

A continuació veurem uns quants dels volcans que m’han cridat més l’atenció, que podeu localitzar en aquest mapa:

Arees volcàniques Islàndia

Àrees volcàniques a Islàndia

Eyjafjallajökull (1651 m)

Si un volcà ha fet famosa Islàndia, és l’estratovolcà Eyjafjallajökull (pronunciat “ellafiatllaiokutl”). El nom és força impronunciable, però si es divideix en les tres paraules que el componen es fa més fàcil! Eyja (illa), fjalla (muntanya) i jokull (glacera), que vindria a ser “la Muntanya amb glaceres de les illes”, en referència a les illes Westman Islands a prop del volcà. També el podeu anomenar E15,  la primera lletra del volcà i 15 lletres més!

Aquest volcà va erupcionar el març i abril del 2010, aturant el tràfic aeri a Europa. Després de la crisi econòmica el 2008, els bancs islandesos devien bastants diners als bancs anglesos. Als islandesos els agrada fer broma dient que els anglesos van demanar que els hi tornessin els diners (give the cash back) i que ells van entendre “give the ash back”! I que per això els hi van enviar cendra del volcà (ash).

El volcà es troba sota la glacera que té el mateix nom, i va generar grans riuades de cendra i lava barrejades amb lava, que per sort van seguir el curs del riu i no van afectar massa a les granges. Podeu veure un vídeo de l’erupció aquí!

Si voleu visitar el volcà, hi ha tours que t’hi porten, sobretot amb l’empresa South Coast. També està molt bé caminar per Thorsmork, una zona amb força opcions per caminar amb vista al volcà. S’hi pot arribar amb South Coast també, o pel teu compte amb els busos de reykjavik excursions.

Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull des del tresc de Fimmvörðuháls

 

Snæfellsjökull (1446 m)

Aquest volcà es troba sota una glacera a la península d’Snæfellsnes, considerada com una Islàndia en miniatura, ja que es pot veure una mica de tot en una àrea petita: glaceres, pobles de pescadors, volcans i cascades. El seu nom vol dir: “la glacera de la muntanya nevada”. Com podeu veure, no s’hi han trencat massa el cap! Va erupcionar per última vegada fa uns 1800 anys.

El volcà va inspirar a Jules Verne, ja que és a través d’aquest volcà que els personatges de “Viatge al centre de la terra” (novel·la de 1864) accedeixen a l’interior del nostre planeta.

És un cim fàcil de pujar a l’estiu… si el temps acompanya. El volcà es veu des de Reykjavík, però ben sovint està cobert d’un núvol dens. El recorregut d’anada és de quasi 5km i uns 800 metres positius. Podeu trobar el track de l’excursió aquí: ruta wikiloc a Snaefellsjokull.

Per pujar-hi cal accedir per una pista de terra fins aquest punt. A continuació es pot seguir les marques de les rodes d’un vehicle que transporta gent fins a dalt de tot. És important seguir aquestes marques per evitar caure a les escletxes de la glacera. Jo vaig pujar-hi sense grampons, ja que la neu estava toveta. En un parell d’hores es pot arribar a dalt, i si la visibilitat és bona, ofereix vistes espectaculars.

NOTA IMPORTANT: depèn la màquina que puja gent al cim no funciona i aleshores és més perillós arribar al cim, pel fet que hi ha esquerdes a la glacera i fan l’ascensió més perillosa. En aquestes condicions és millor anar encordat i portar piolets i grampons per si de cas.

Snaefellsjokull

Vistes al cim en començar l’ascensió

Snaefellsjokull

Arribant al cim!

Snaefellsjokull

Vistes cap a l’oest des del cim

Fagradalsfjall

Fagradalsfjall és el nom de la muntanya que va començar l’erupció el 19 de març de 2021. A només 35 km de la capital Reykjavík, és com tenir un volcà al jardí de casa!

Després de 6000 anys inactiu, una fissura es va obrir a la zona creant una erupció de tipus efusiu (la lava va fluint de forma contínua). L’erupció va acabar al cap de 6 mesos,  el 18 de setembre del 2021, encara que els vulcanòlegs pensaven que l’activitat podria continuar durant diverses dècades i podria formar un volcà en forma d’escut (“shield volcano”). Coses de la natura! Qui sap, potser un dia d’aquests es torna a activar i l’erupció continua!

Fagradalsfjall

Erupció del Fagradalsfjall el 15 d’agost del 2021

Nosaltres vam anar a veure’l el dia 10 de juliol del 2021 i vam al·lucinar! El volcà erupcionava cada 10-15 minuts, acumulant lava en una cavitat i al cap d’uns minuts baixava en forma de riu per la vall. Increïble! Podeu veure un vídeo de l’aventura aquí:

També podeu veure aquest vídeo de dia del 26 d’agost del 2021:

Hekla (1491 m)

Poca broma amb l’Hekla! Des de l’arribada dels humans el 874 DC ha erupcionat 23 vegades! En els últims mil anys ha sigut un dels volcans de la terra que ha emès un volum de lava més elevat, amb 8 km³, i és el tercer volcà més actiu d’Islàndia.

Al segle XII els monjos el van descriure com l’entrada a l’infern o la presó de Judes, i hi ha llegendes que asseguren que les bruixes es reuneixen a les faldes de l’Hekla per setmana santa i que corbs volant enrere entren al crater.

Erupciona com a mitjana cada 20 anys i la seva lava té una composició diferent de la de la resta de lava dels volcans d’Islàndia (andesita basàltica rica en fluor), sent força tòxica per la ramaderia. I el que el fa més temible, és que només dona senyals d’erupció imminent de 5 a 10 minuts abans de l’erupció!

Podeu veure aquest interessant videoresum de l’erupció de l’any 2000 a continuació! (Subtítols en anglès)

Com podeu veure, com més temps passa entre erupció més destructiu és. Ara ja fa 20 anys que ha erupcionat, o sigui que l’erupció podria passar en qualsevol moment! Per ara no tinc intenció de pujar aquest volcà!

Erupcions subglacials: Katla (1512 m) i Grímsvötn (1725 m)

Katla és un volcà que històricament erupciona cada 50 anys! L’última gran erupció va ser el 1918, encara que ha fet petites erupcions el 1955, 1999 i 2011. És un gran emissor de CO₂ a l’atmosfera, amb el 4% de les emissions del planeta.

Aquest volcà es troba a sota de la glacera Mýrdalsjökull, i el fa especialment temible perquè l’erupció fon el gel que té a sobre creant un “jökulhlaup” o col·lapse glacial. Això passa perquè el magma fon el gel i crea una gran acumulació d’aigua que la roca o la mateixa glacera sosté. Quan el gel es trenca allibera grans quantitats d’aigua que escombren tot el que troba en el seu camí.

Es creu que a l’erupció de 1755 l’aigua que va baixar en aquest col·lapse glacial va ser la suma del Mississipí, l’Amazones, el Nil i el Iangtze! (entre 200000 i 400000 m³ per segon).

Per això el fan un dels volcans més temuts, ja que la seva erupció podria negar grans extensions de terrenys al seu voltant, amb el poble de Vík i diverses granges al voltant.

Grímsvötn és un volcà que està sota de la glacera Vatnajökull. Amb un cràter de 35 km és el volcà més actiu d’Islàndia. Aquest volcà va produir les fissures del Laki, que el 1783 van provocar una erupció que va durar 8 mesos i va afectar el clima en l’àmbit mundial. Aquesta erupció va ser l’erupció efusiva més gran de l’últim mil·lenni, on 15 km³ de lava basàltica va ser expulsada del volcà, acompanyada d’enormes volums de diòxid de sofre i de gas fluorhídric.

El 1996 va haver-hi una erupció que va destrossar la secció de la carretera que passa a prop d’aquest volcà, com podeu veure en aquest vídeo:

Ja ho sabeu, si voleu veure volcans, Islàndia és el vostre lloc!

Salutacions volcàniques!

Yep Yep Yep

 

 

Més info:

Catàleg dels volcans actius a Islàndia, amb dades de les seves erupcions i fotos: http://icelandicvolcanos.is/

Llista de les erupcions volcàniques a Islàndia: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_volcanic_eruptions_in_Iceland