N’eren 3 de nit en un quad: la Renée, rànger del DOC (medi ambient de Nova Zelanda), el petit kiwi i en Yep Yep Yep. Plovia, però l’únic que no es mullava era el petit kiwi perquè viatjava a dins d’una caixa. El terreny era bastant irregular: una pista forestal amb forats i bassals, i de tant en tant, s’havia de creuar algun riu.

En Yep Yep Yep se sentia fascinat per com el quad era capaç d’avançar en aquest terreny i notava com el kiwiet anava picant amb el bec a la base de la capsa, que intentava equilibrar en els sotracs de la marxa. Després d’una mitja hora llarga, van agafar un caminet més estret, envoltat d’herba alta, que van seguir durant una bona estona, fins arribar on començà la història del kiwiet.

Del jeep al quad

Comença l’aventura!

ruta quad kiwi

Aventura nocturna en quad!

La mare del kiwiet portà l’ou a dins durant 30 dies. L’ou dels kiwis és bastant gran en comparació amb la mida de la mare, ja que fa uns 12 cm i ocupa un 20 per cent del seu cos!

Comparativa entre un ou de kiwi i la femella adulta

Comparativa entre un ou de kiwi i la femella adulta

Com són els kiwis?

Els kiwis son de la família dels Ratites (Struthioniformes), què inclou l’estruç africà, el cassowary i l’emu australians i el rhea sudamericà. Fa 200 milions d’anys Pangea es dividí en 2 subcontinents: Laurasia (futura Nord Amèrica, Europa i Asia) i Gondwana (futura Sud Amèrica, Àfrica, Austràlia, Antàrtica i Nova Zelanda). Es creu que tots els ratites provenen d’un ancestre comú. El kiwi és de fet és l’ocell més petit de la família, i per alguna raó la mida de l’ocell ha disminuït però l’ou en comparació és molt gran!

Els últims dies abans de la posta són bastant penosos per la femella kiwi: l’ou li estreny els òrgans per dintre, no menja i li costa molt moure’s. Potser és per això que un cop posat l’ou la femella està fins el monyo i no li queden ganes de covar-lo! El mascle covarà l’ou durant 90 dies i el kiwi naixerà amb plomes i bastant espaviladet. Després d’uns dies d’ajuda paternal se les haurà d’arreglar sol!
Amb aquest mètode de reproducció, només el 5 % dels kiwis tenen èxit: o els pares abandonen l’ou, o quan el pare deixa el niu a la nit per menjar, se’l cruspeix una rata o un ermini.
kiwi petit

Kiwi a les mans d’un rànger

Tot i ser l’ocell emblema de Nova Zelanda no el veu ni quisqui: només queden 70.000 ocells en tot el país i 35.000 estan en una illa petita al sud de tot, Stewart Island. A més els kiwis només estan actius de nit, els hi agrada moure’s per barrancs i llocs isolats, i de dia dormen en caus a les bases d’arbres grans. Els guiris normalment acostumen a confondre el “weka”, també un ocell endèmic, pèl kiwi. Quan tot emocionats els hi ensenyen la foto del “kiwi” que han vist al bosc, els nova zelandesos es pixen de riure!
weka

Un weka, ull de no confondre´l amb el kiwi!

Per això entre el DOC i algunes empreses privades (bancs, empreses químiques que volen netejar la seva imatge, etc…) intenten preservar el kiwi, aquest ocell que no vola i que només viu a Nova Zelanda.

Kiwi: fruita, ocell o persona?

Ja coneixem l’ocell i la fruita. Però per què anomenem kiwi als Nova Zelandesos? Un inventor escocès, casat amb una nova zelandesa, inventà un betum a principis del segle XX. En honor a la seva dona, li posà el nom “kiwi” per la raresa de l’ocell que vivia a Nova Zelanda. A la primera guerra mundial, l’exèrcit americà i britànic feren servir el betum perquè era de bona qualitat i van començar a anomenar kiwis als soldats nova zelandesos, i el nom els hi va quedar.

Tornem a la nostra història: l’alliberament del kiwi!

El pare del kiwiet es diu Rocket i l’ou que va posar era l’ou “Rocket 5”, el cinquè d’en Rocket. Quan en Rocket anà a menjar insectes una nit no fa gaire, una rànger del DOC li va pispar l’ou i el va portar a Rotorua, a 200 km, on el van netejar, desinfectar i el van covar artificialment. Un cop l’ou va eclosionar, en RK5 (el kiwiet) es va alimentar durant 3 setmanes del rovell de l’ou, que és el més ric del món (té un 60% de rovell). D’aquesta manera aconsegueixen que la taxa d’èxit d’eclosió pugi al 85%.

mesurant el bec d'un kiwi

Mesurant el bec d’un kiwi adult

Després de 3 setmanes el van portar en quad fins a la zona on van pispar l’ou. Un cop li van posar una banda amb un transmissor a la pota i li van mesurar el bec, la rànger va trobar una soca resguardada de la pluja i va posar unes quantes falgueres al forat per fer el cau més acollidor. Sempre es mesura el bec dels kiwis quan els capturen perquè així podran saber més ràpid si és mascle o femella depenent de si el bec creix poc a poc o ràpid.

El kiwiet es dirà RK5 durant 6 mesos, en els quals la taxa de supervivència és baixa (de 20% al 80% depenent si han tirat TNT al bosc, però això és una altra història…), i si sobreviu li donaran un nom propi.
Durant 4 mesos els ràngers el capturaran un cop al més per canviar-li la banda del transmissor, perquè no li estrenyi la pota. Durant els següents dies sortirà de nit als voltants del cau per buscar algun insecte, però no s’allunyarà gaire.
 
el petit kiwi just abans de ser alliberat

El petit kiwi just abans de ser alliberat

Ara el kiwiet està “on it´s own”. “Good luck” RK5!
Yep Yep Yep
Si vols saber més dels kiwis pots seguir aquest enllaç: https://www.kiwisforkiwi.org/about-kiwi/

 

més fotos:

kiwi transmissor

Posant un transmissor al kiwi

kiwi petit

El kiwiet en mans de la Renée

Caixa de transport del petit kiwi

Caixa de transport del petit kiwi

Preparant la nova casa del kiwi

Preparant la nova casa del kiwi